Το οκτάωρο είναι για τεμπέληδες;

Ψηφίστηκε ο νόμος έκτρωμα για το εργασιακό από την κυβερνητική πλειοψηφία, παρά την αντίθεση της κοινωνίας. Ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, “δεν είδε πολλούς να αντιδρούν”, οπότε θεώρησε ότι όλα καλά. Ο νόμος μας, λέει ο υπουργός, προστατεύει τον εργαζόμενο γιατί ενσωμάτωσε οδηγίες της Ε.Ε. Όμως έκανε πολύ περισσότερα αυτός ο νόμος και όχι υπέρ των εργαζόμενων. 

Μάλιστα, ο υπουργός αρχικά είχε ανακοινώσει ότι η εργασία θα φτάνει τις 16 ώρες την ημέρα, δείχνοντας ότι έχει πλήρη άγνοια για βασικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε πρόχειρα και συμπληρώθηκε με αριθμούς μετά, κατά παραγγελία! Αυτός ο υπουργός όμως θέλει να μας πείσει ότι ξέρει τι είναι για το καλό των εργαζομένων!

Ξέρετε ποιοι δεν διαμαρτυρήθηκαν; Όχι μόνο δεν διαμαρτυρήθηκαν, αλλά τήρησαν σιγή ιχθύος; Οι ενώσεις εργοδοτών. Η  ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) , η ΕΕΕ (Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών), η ΕΠ (Ελληνική Παραγωγή), ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) και το ΞΕΕ (Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας). Αυτοί που παρήγγειλαν αυτό το νομοσχέδιο στην ουσία. Αν πραγματικά προστάτευε τον εργαζόμενο θα ήταν οι πρώτοι που θα είχαν ενστάσεις. Το μόνο που σκέφτηκαν να πουν ήταν πως θα μοιράζονται την υπερωρία ώστε να μην πληρώνουν προσαυξήσεις υπερεργασίας! Την υπερωρία που διπλασίασε το υπουργείο. 

Ο υπουργός μας είπε ότι ο νομοσχέδιο θα κριθεί στην πράξη. Μα το ξέρουμε. Εργοδότες θα μπορούν να εκβιάζουν πλέον τον εργαζόμενο για να πάει να δουλέψει σε δεύτερο ΑΦΜ τους ή την Κυριακή, αλλιώς θα απολυθεί… Επίσης όσοι εργάζονται υπερωριακά, θα δουν μείωση εισοδημάτων. Τα περί εργαζόμενων που ήθελαν να δουλέψουν δεύτερη δουλειά και δεν μπορούσαν είναι φτηνές δικαιολογίες. 

Five Ways to Reduce Worker Fatigue and Improve Safety | Murray

Αν ένας εργαζόμενος δεν είχε εξαντλήσει το ωράριο σε μία εργασία μπορούσε κάλλιστα να κάνει το υπόλοιπο στην δεύτερη, με νόμο του 1932. Οι ώρες πέραν του 8ώρου αμείβονταν με προσαύξηση από 20% ως 40% ανάλογα το πόσες ώρες ήταν.  Μάλιστα διαδιδόταν και το εξής ψέμα για τον νόμο αυτό: “Νομιμοποιείται η εργασία σε περισσότερους του 1 εργοδότη, κάτι που σήμερα απαγορεύεται από την ελληνική έννομη τάξη βάσει του ΠΔ 27.6/1932, καθιστώντας έτσι παράνομη την εργασία σε δεύτερο εργοδότη.” ΟΧΙ φυσικά. Δεν απαγορευόταν η εργασία σε δεύτερο εργοδότη. Παράνομη ήταν μόνο πέραν του εξαντλημένου ωραρίου. 

Τώρα βασικά άνοιξε ο δρόμος οι επιχειρήσεις να μπορούν να μοιράσουν αυτό το ωράριο και να γλιτώσουν την προσαύξηση για την υπερεργασία.

Τελικά, το οκτάωρο δεν είναι για τεμπέληδες. Απλά δεν βολεύει τα κέρδη των επιχειρήσεων γιατί μετά το οκτάωρο και την υπερωρία, ως τις 13 ώρες αυξανόταν το κόστος του εργαζόμενου.

Μετά τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα της υποψηφίας (την ώρα που γράφονται αυτά τα λόγια) για την προεδρία του, κας Αχτσιόγλου, αυτό ήταν το τελικό χτύπημα στο συνδικαλιστικό κίνημα και στα δικαιώματα των εργαζομένων. 

Με την ανεργία να καταγράφει 11%, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για θέσεις εργασίας, αλλά μόνο για την “απρόσκοπτη λειτουργία” των επιχειρήσεων, και την μείωση του κόστους εργασίας σε βάρος του εργαζόμενου.

Αν μιλήσουμε με όσους υπερασπίζονται το νομοσχέδιο θα μας  πουν ότι μόνο τεμπέληδες δεν το θέλουν. Τεμπέλης δηλαδή θεωρείται αυτός που δεν θέλει να εργάζεται πάνω από το 8άωρο, ή να κάνει υπερεργασία χωρίς προσαύξηση. 

Οι πιο ευάλωτοι εργαζόμενοι είναι αυτοί που εργάζονται με τον βασικό ή κοντά στον βασικό μισθό. Αυτοί δεν θα μπορούν σε λίγο να επιβιώσουν χωρίς να υποχρεωθούν σε δεύτερη εργασία. Μιλάμε για επιστροφή του εργασιακού 100 χρόνια πίσω.

Ένα ακόμα αποτέλεσμα του νομοσχεδίου θα είναι η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, ειδικά από την εξάντληση. Η ασφάλεια στην εργασία δεν είναι αστείο και δυστυχώς αυτή συχνά θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους.

Θα μπορούσα να πω πολλά ακόμα, ειδικά για το δικαίωμα στην απεργία και την αλαζονεία του υπουργού και της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των συνδικαλιστών, αλλά θα γίνω κουραστικός και δεν θέλω. 

Βασίλης Περαντζάκης
Αναλυτής/Προγραμματιστής/Υπεύθυνος RND
Αντιπρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Κόμματος Πειρατών Ελλάδας

One Comment

Το οκτάωρο είναι για τεμπέληδες; | Rethemnos Live

[…] Θα μπορούσα να πω πολλά ακόμα, ειδικά για το δικαίωμα στην απεργία και την αλαζονεία του υπουργού και της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των συνδικαλιστών, αλλά θα γίνω κουραστικός και δεν θέλω. https://www.vasper.eu/blog/to-oktaoro-einai-gia-tempelides […]

Reply

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.