Ξέρετε από ERP;

Η προχειρότητα με την οποία κατασκευάζονται κρίσιμα έργα πληροφορικής για το δημόσιο με αυτή την κυβέρνηση ώστε να προλάβουν ημερομηνίες παράδοσης είναι εκπληκτική! Αυτή τη φορά κατάφεραν να τα κάνουν θάλασσα με την διασύνδεση ERP με POS, η οποία μάλιστα πρέπει από πλευράς συστημάτων να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, μετά από παράταση 45 ημερών που πήρε.
Μερικά από τα προβλήματα είναι:

 

– Δεν υπάρχει τρόπος να εξοφλήσεις παραστατικό με κάρτα αν δεν έχεις δηλώσει την πρόθεση εξόφλησης με κάρτα κατά την έκδοσή του. Αν και στην καθημερινή ροή αυτό λειτουργεί, δεν μπορεί να λειτουργήσει πάντα. 

– Όταν στέλνεις πρόθεση εξόφλησης με κάρτα, το σύστημα επιστρέφει έναν κωδικό. Μετά την εξόφληση στέλνεις αυτόν τον κωδικό στην ΑΑΔΕ (ή στον πάροχο) μαζί με έναν κωδικό που θα πάρεις από το POS. Αυτό με την σειρά του δημιουργεί τα εξής προβλήματα: Δεν μπορείς να εξοφλήσεις ένα παραστατικό με δύο κάρτες και δεν υπάρχει τρόπος να εξοφλήσεις περισσότερα από ένα παραστατικό με μία συναλλαγή.

– Αν δεν έχεις δηλώσει πρόθεση εξόφλησης με κάρτα κατά την έκδοση του παραστατικού δεν μπορείς να το αλλάξεις αργότερα.

– Αν στείλεις τους κωδικούς διασύνδεσης δεν υπάρχει τρόπος να το πάρεις πίσω, πχ σε περιπτώσεις που ενώ η συναλλαγή ανέφερε επιτυχία, η ίδια η πληρωμή δεν έγινε ποτέ από σφάλμα του παρόχου της κάρτας.

– Δεν καλύπτονται οι περιπτώσεις που οι συναλλαγές γίνονται με Token. 

Είναι πραγματικά απορίας άξιο πως λειτουργεί αυτό το δημόσιο υπό τους «αρίστους» της Νέας Δημοκρατίας . Δεν έγινε η παραμικρή ανάλυση; Δεν χρειάστηκε να περάσει αυτή η ανάλυση από τα μάτια ειδικών πριν δοθεί προς υλοποίηση στον εργολάβο;

 

Κάποιοι θα βιαστούν να υπερασπιστούν την κυβέρνηση και τους υπουργούς της λέγοντας ότι αυτή είναι η πρώτη έκδοση και δεν μπορεί να τα κάνει όλα. Μα τότε δεν την βγάζεις προς τα έξω. Δεν είναι ο επιχειρηματίας πειραματόζωο και beta tester για τους εργολάβους του δημοσίου, ούτε τα έσοδα του δημοσίου μπορούν να περιμένουν να διορθωθούν τα προβλήματα μίας υποχρεωτικής διαδικασίας που κολλάει στο παραμικρό. Τα προβλήματα αυτά δεν έχουν καν αναγνωριστεί από τους υπεύθυνους ώστε να έχει μπει μπροστά μια διαδικασίας διόρθωσης ή επέκτασης της υπηρεσίας. 

 

Δεν ξέρω αν έπρεπε να περιμένω «αριστεία» από τους υπεύθυνους έργων πληροφορικής της ΑΑΔΕ, τον νυν υπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου ή τον προηγούμενο, Κυριάκο Πιερρακάκη που λειτουργούσε περισσότερο ως dealer μεγάλων εταιριών πληροφορικής, αλλά σίγουρα δεν περίμενα τόση ανικανότητα.

 

Βασίλης Περαντζάκης
Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Κόμματος Πειρατών Ελλάδας
Προγραμματιστής / Αναλυτής, Υπεύθυνος R&D

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.