Είναι το κόμμα Πειρατών αριστερό;

Πριν από 2 χρόνια, ο ιδρυτής του πρώτου κόμματος Πειρατών στην Σουηδία, Rick Falkvinge, έγραψε ένα άρθρο που μετέφρασε για την ιστοσελίδα του ο φίλος δημοσιογράφος Χρήστος Καζαντζόγλου. Το άρθρο αυτό εξηγεί τον νόμο του O’Sullivan που λέει ότι όλοι οι οργανισμοί που δεν είναι δεξιοί, θα γίνουν με τον χρόνο αριστεροί.

Αρχικά να πω ότι στην Ελλάδα εμάς τους Πειρατές μας έχουν αποκαλέσει από κομμουνιστές μέχρι νεοφιλελεύθερους. Το να μας λένε αριστερούς είναι μάλλον πιο ακριβές από οτιδήποτε άλλο. Προφανώς, είμαστε κοινωνικά φιλελεύθεροι, καθώς υπερασπιζόμαστε σταθερά κι απαρασάλευτα τις ατομικές, πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες, ενώ οικονομικά η πειρατική ιδεολογία είναι πολύ πιο κοντά στο δημοκρατικό σοσιαλισμό, από τον οποίο έχει επηρεαστεί και το κίνημα του Ελεύθερου Λογισμικού. Φυσικά, αναγνωρίζουμε ότι ζούμε σ’ένα παγκόσμιο περιβάλλον που δομεί την οικονομία και την εμπορική και βιομηχανική δράση πάνω στις αρχές του καπιταλισμού. Ο άκρατος, αποχαλινωμένος καπιταλισμός των νεοφιλελεύθερων έχει τσακίσει κάθε έννοια κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης, ενώ έχει παραχαράξει ακόμα και τα νοήματα των λέξεων για να νομιμοποιήσει την εξαθλίωση της κοινωνίας και την αφαίρεση βασικών ελευθεριών. Μην ξεχνάμε ότι ο νεοφιλελευθερισμός πάντα έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση σε αιμοσταγή φασιστικά καθεστώτα σαν αυτό της Χιλής του Πινοτσέτ, καθώς παρέκαμπταν τις «ενοχλητικές» και «χρονοβόρες» δημοκρατικές διαδικασίες.

Κατανοούμε πολύ καλά ότι ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη. Ακόμα κι αν στη χώρα μας επικρατούσε ένα κόμμα σοσιαλδημοκρατικό ή ένα κόμμα σαν το δικό μας, δε θα μπορούσαν να γίνουν οι βαθιές τομές που χρειάζονται για να στηθεί ένα οικονομικό σύστημα που θα αποκαταστήσει αμέσως τις αδικίες που εισήγαγε η ψευδοεπιστημονική θεωρία του νεοφιλελευθερισμού, της οποίας ιεροκήρυκες έχουν μεθοδευμένα επιμολύνει και το ακαδημαϊκό σύστημα. Ωστόσο, δε βολευόμαστε με μοιρολατρικές κι εσχατολογικές προσεγγίσεις περί «ωρίμανσης των συνθηκών», μηδενιστικά-ισοπεδωτικά συνθήματα τύπου «τι Πλαστήρας τι Παπάγος» και κουτοπόνηρα «παρών/αποχή» στις κρίσιμες ψηφοφορίες. Αν δεν ξεκινήσουμε τώρα να διαμορφώνουμε το πολιτικό κλίμα και να προωθούμε και να στηρίζουμε τις εναλλακτικές πολιτικές που βασίζονται στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην αλληλεγγύη, η επικράτηση της βαρβαρότητας θα είναι αναπόφευκτη.

Στο πλαίσιο του καπιταλισμού, η πιο πρόσφορη βάση εκκίνησης είναι οι αναλογικές κρατικές παρεμβάσεις στην κοινωνία και στην οικονομία που είχε εισαγάγει ο John Maynard Keynes, με σκοπό την άρση ή, έστω, άμβλυνση των αδικιών και ανισορροπιών που εγγενώς παράγει αυτό το οικονομικό σύστημα. Αυτές οι παρεμβάσεις μπορούν να είναι ήπιες ή δραστικές, ανάλογα με την εκάστοτε ανάγκη. Σημειώνουμε ότι ο κεϊνσιανισμός είναι η μόνη «εργαλειοθήκη» που, εφαρμοζόμενη σε αμιγώς καπιταλιστικές οικονομίες, προώθησε ισόρροπα τις ατομικές ελευθερίες, την κοινωνική κι οικονομική ισότητα κι ισοτιμία, την κοινωνική αλληλεγγύη, χωρίς να πλήττει την πραγματικά υγιή επιχειρηματικότητα. Αυτό είναι ιστορική πραγματικότητα – επιστημονική πραγματικότητα.

Κι εδώ ερχόμαστε στην καρδιά της πολιτικής που προωθούν τα Κόμματα Πειρατών: η επιστημονική τεκμηρίωση και η βάσει πραγματικών στοιχείων (evidence-based) νομοθέτηση. Αυτή πάρα πολύ συχνά παραβλέπεται από τα περισσότερα κόμματα, ανεξαρτήτως απόχρωσης και τοποθέτησης στο πολιτικό φάσμα. Ιδίως δε τα δεξιά κόμματα επιλέγουν να παρακάμψουν οποιαδήποτε επιστημονική μελέτη και να υιοθετήσουν ανεπιφύλακτα τους ισχυρισμούς, ακόμα και ψευδείς, των λομπιστών διαφόρων ισχυρών συμφερόντων. Για μας όμως είναι πολύ σημαντική, καθώς αποτρέπει την υιοθέτηση πολιτικών που η εφαρμογή τους είναι ανέφικτη ή επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πολιτική μας για την Υγεία. Πλειάδα επιστημονικών μελετών καταδεικνύει το χαρακτήρα της δημόσιας Υγείας ως κεφαλαιώδους επένδυσης, στην οποία η αύξηση των πρωτογενών δαπανών (δημιουργία και συντήρηση υποδομών, στελέχωση υπηρεσιών, ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα, ικανοποιητικοί μισθοί) τελικά μειώνει το συνολικό κόστος της Υγείας και βελτιώνει και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, καθώς ο πληθυσμός διατηρείται υγιής. Ακόμα κι ένας – ανοιχτόμυαλος – φιλελεύθερος θα μπορούσε άνετα να το κατανοήσει αυτό. Ωστόσο, ιδεοληψίες και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα (φερ’ειπείν η CVC που διαπλέκεται με την πρωθυπουργική δυναστεία) προωθούν τη διάλυση της δημόσιας Υγείας και τον αποκλεισμό τεράστιου ποσοστού του πληθυσμού από την πρόσβαση σε αυτή, επί τη βάσει εισοδηματικών, ακόμη και ρατσιστικών κριτηρίων. Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας επιλέγει συνειδητά να ασπαστεί τα πραγματικά επιστημονικά δεδομένα και να στηρίξει την αντιμετώπιση της Υγείας ως βασικού δημόσιου αγαθού κι όχι ως εμπορικού προϊόντος.

Αυτή η τελευταία παράμετρος είναι που με τράβηξε προσωπικά στο Κόμμα Πειρατών, λίγο μετά την ίδρυσή του στην Ελλάδα: η ευκαιρία να μπουν επιτέλους η λογική κι η επιστημοσύνη στην πολιτική, κάτι που το 2012 είχε χαθεί εξαιτίας των πολιτικών του διπόλου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και των ψευδοεπιστημονικών και καταστροφικών μνημονίων στα οποία υποβλήθηκε η χώρα.

Οπότε, για να απαντήσω στο ερώτημα του τίτλου, ΝΑΙ, είμαστε στην ευρύτερη Αριστερά.

Αν συμφωνείτε μαζί μου σε αυτά τα βασικά θέματα, η θέση σας είναι μαζί μας.

 

Βασίλης Περαντζάκης
Πρόεδρος Δ.Ε. Κόμματος Πειρατών Ελλάδας
Προγραμματιστής – Αναλυτής, Υπεύθυνος RND

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.