Γιατί οι παρακολουθήσεις με την ταυτότητα είναι ανόητη θεωρία συνωμοσίας:

To GPS απαιτεί ενέργεια, δηλαδή μπαταρία. Η μετάδοση δεδομένων απαιτεί ενέργεια, δηλαδή μπαταρία (το NFC λειτουργεί μόνο από λίγα εκατοστά και μετατρέπει ραδιοκύματα που δέχεται σε ενέργεια, αλλά απαιτεί και εκατοντάδες φορές λιγότερη ενέργεια από το GPS).

Ακόμα και να βάλουν μία πολύ λεπτή μπαταρία και να βάλουν το μικρότερο δυνατό κύκλωμα στην κάρτα (που όλα αυτά κοστίζουν απίθανα ποσά καθώς όσο μικρότερο και αποδοτικότερο, τόσο ακριβότερο), μία μπαταρία τόσο λεπτή έχει ελάχιστη ενέργεια, μερικά mAh. Οι μπαταρίες πχ που έχουν τα έξυπνα ρολόγια έχουν πολλές φορές το πάχος της κάρτας και πάλι έχουν περίπου 400mAh ενέργειας. Αυτό θα μπορούσε ίσως να κρατήσει ενεργό ένα gps για μερικές βδομάδες. Αλλά μαζί με μετάδοση δεδομένων, το πολύ λίγες μέρες. Και αυτές οι μπαταρίες θέλουν εξωτερικό κύκλωμα φόρτισης. Έστω ότι αυτό είναι ασύρματο. Πάλι προσθέτει στο πάχος της κάρτας. Πως θα φορτίζεται χωρίς να το ξέρετε; Δεν υπάρχει ασύρματη φόρτιση που να λειτουργεί σε μεγάλες αποστάσεις. Επίσης δεν υπάρχει τεχνολογία που να αντλεί επαρκή ενέργεια από το περιβάλλον για τέτοια χρήση.

Οι τεχνολογίες που απαιτούνται για κάτι τέτοιο, απλά δεν υπάρχουν. Αν υπήρχαν, πιστέψτε με, η πρώτη τους χρήση ΔΕΝ θα ήταν η παρακολούθηση ενός πληθυσμού που κουβαλάει ήδη μαζί του ένα GPS με σύνδεση σε δίκτυο και λέγεται… έξυπνο κινητό. Ακόμα και χωρίς το GPS μπορεί να εντοπιστεί η θέση ενός κινητού από τις κεραίες που συνδέεται, απλά με χαμηλότερη ακρίβεια.

Το μόνο θέμα που υπάρχει με την ηλεκτρονική ταυτότητα είναι το ότι πρέπει να ξέρουμε τι είδους πληροφορίες γράφονται σε αυτές, πχ για χρήση ως διαβατήριο ή για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Επίσης πρέπει να ξέρουμε (όσοι μπορούμε να εκτιμήσουμε) ποια πρωτόκολλα ασφαλείας χρησιμοποιούνται. Αυτό θα γίνει ξεκάθαρο στην παρουσίασή τους, το Σεπτέμβριο. Σίγουρα δεν μπορούν να μας παρακολουθούν με αυτές ή να καταγράφουν κάθε μας κίνηση.

Οπότε ηρεμήστε και σταματήστε την υστερία που προέρχεται από ψηφιακό αναλφαβητισμό.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.