Φορολογικό σύστημα “ότι σας πάρουμε” και οι προτάσεις του Κόμματος Πειρατών.

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις παλινωδίες της κυβέρνησης στο φορολογικό. Για να είμαι δίκαιος βέβαια με την κριτική μου, όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα ακολουθούν την ίδια λογική στην φορολογία: Σκοπός είναι να μαζέψουμε το χρήμα που θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε, δεν μας ενδιαφέρει από ποιον θα το πάρουμε. Δεν μας ενδιαφέρει ένα δίκαιο, σοβαρό φορολογικό σύστημα. Μόνο το σύνολο των χρημάτων που θα μαζέψουμε.

Στις εκλογές, ένα 60% των ελεύθερων επαγγελματιών ψήφισαν την Νέα Δημοκρατία, κυρίως γιατί φοβήθηκαν από την ανακοίνωση του Κατρούγκαλου ότι θα υπήρχε μεγάλη αύξηση στην φορολογία τους με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα έρχεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να εισάγει νέες ρυθμίσεις ώστε να πιάσει την φοροδιαφυγή. Το κάνει όμως με τέτοιο τρόπο που στην ουσία, επιβραβεύει τους φοροφυγάδες που θα κληθούν να πληρώσουν κάτι ψιλά και τιμωρεί τους μικρούς που δεν μπορούν να κρύψουν έτσι κι αλλιώς εισοδήματα.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση είναι ότι δεν έχουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες το ελάχιστο εισόδημα που εκείνη θεωρεί ως βάση. Υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες που κάποιες χρονιές έχουν ελάχιστα έσοδα και είτε ζουν από τα έσοδα προηγούμενων ετών είτε τους ζει η σύζυγος ή ο σύζυγος. Θα μου πείτε γιατί συνεχίζουν τότε να το ασκούν; Γιατί δεν έχουν ίσως άλλη επιλογή; Γιατί ελπίζουν ότι την επόμενη χρονιά θα πάνε καλύτερα;

Η μεταχείριση λοιπόν όλων των ελεύθερων επαγγελματιών σαν να είναι φοροφυγάδες, μόνο για να φτάσουν τον στόχο εσόδων με απλό πολλαπλασιασμό ποσού επί αριθμό Ελεύθερων Επαγγελματιών είναι άδικη.

Μία ακόμα αδικία είναι ότι οι πραγματικοί φοροφυγάδες, αυτοί που βγάζουν πολλαπλάσια ποσά από αυτά που δηλώνουν ή δηλώνουν ελάχιστα κέρδη θα συνεχίσουν να το κάνουν καθώς , τους δίνεται τώρα η δυνατότητα να είναι “νόμιμοι” με ένα ελάχιστο ποσό που θα δηλώνουν.

Τα χαράτσια που θα πληρώσουμε με τις φετινές δηλώσεις

Αν θέλουμε να έχουμε πραγματικά δίκαιο φορολογικό σύστημα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Και δεν είναι ότι δεν υπάρχουν λύσεις. Βεβαίως και υπάρχουν. Πολιτικά όμως κοστίζουν και έτσι οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να τις εφαρμόσουν.

Θα πω επιγραμματικά μερικά βασικά σημεία που θα είναι και στο προτεινόμενο πρόγραμμα του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, στις 12 Νοεμβρίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής:

Ενίσχυση των Ελέγχων: Ενισχύοντας τις φορολογικές αρχές με περισσότερους και καλύτερα εκπαιδευμένους ελεγκτές. Το κόστος κάθε ελεγκτή πληρώνεται πολλαπλάσια από τα αυξημένα έσοδα της φορολογίας.

Τεχνολογία: Χρήση σύγχρονων τεχνολογιών για την αυτοματοποίηση των ελέγχων και την ανίχνευση ασυνέπειας στις φορολογικές δηλώσεις. Δεν χρειάζονται εφαρμογές “ρουφιανιάς”. Αρκούν τα υπάρχοντα δεδομένα και ελεγκτές που γνωρίζουν να τα διαβάσουν.

Απλοποίηση του Φορολογικού Κώδικα: Καθιστώντας τη φορολογία πιο κατανοητή, μειώνονται οι ευκαιρίες για λάθη ή καταχρήσεις. Εδώ η Ελλάδα έχει αποτύχει πλήρως.

Εκπαίδευση και Συνείδηση: Η προαγωγή της φορολογικής συνείδησης και η εκπαίδευση μπορούν να μειώσουν τη φοροδιαφυγή ενθαρρύνοντας την ηθική συμμόρφωση.

Κίνητρα για Συμμόρφωση: Προσφορά κινήτρων για νόμιμη φορολογική συμπεριφορά, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η απλοποίηση της διαδικασίας καταβολής.

Ενίσχυση των Κυρώσεων:  Η εφαρμογή αυστηρών κυρώσεων για τους φοροδιαφεύγοντες και η δημόσια καταγγελία των περιπτώσεων φοροδιαφυγής μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά.

Ανταποδοτικότητα: Για να λειτουργήσουν όλα τα παραπάνω πρέπει ο πολίτης να δει και αποτέλεσμα. Αν οι φόροι καταλήγουν σε άχρηστα έργα και απευθείας αναθέσεις φίλων, όλα τα παραπάνω θα αποτύχουν.

Βασίλης Περαντζάκης
Αναλυτής/Προγραμματιστής/Υπεύθυνος RND
Αντιπρόεδρος Δ.Ε. Κόμματος Πειρατών Ελλάδας
info@pirateparty.gr
6934753640 

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.