Η βιομηχανία ιδιωτικοποίησης στην Ευρώπη.

tni_ib_privatisering_07

Η βιομηχανία ιδιωτικοποίησης στην Ευρώπη.

Ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Λειτουργούν οι ιδιωτικοποιήσεις; Τι λένε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα;

Αρκεί το κράτος να ξεφορτωθεί επιχειρήσεις; Και αν είναι κερδοφόρες γιατί να τις “ξεφορτωθεί”, ενώ αν δεν είναι, γιατί να τις αγοράσει ένας επιχειρηματίας;

Προσωπικά είμαι υπέρ της επιχειρηματικότητας (που την έχουν καταντήσει κακή λέξη, “φιλελεύθεροι” και “αριστεροί”, αλλά δεν είμαι υπέρ της ασυδοσίας. Το κράτος πρέπει να ελέγχει μέσω θεσμών την εφαρμογή των νόμων και να έχει έλεγχο σε βασικές υποδομές. Για παράδειγμα θέλω να υπάρχει ιδιωτική υγεία, αλλά χωρίς καθολική πρόσβαση στην δημόσια υγεία, μόνο αρνητικά μπορεί να δουλέψει. Ας πληρώσει ο άλλος για 1η θέση σε σουίτα, αλλά οι φόροι που θα βγουν θα πληρώνουν για τις εντατικές και τα δωμάτια ανάρρωσης στα δημόσια νοσοκομεία και όχι για τα εξοχικά των γιατρών ή την πολυτελή επίπλωση των σπιτιών τους.

Η αγορά δεν αυτορυθμίζεται χωρίς έλεγχο για την εφαρμογή των νόμων και οι νόμοι δεν μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς αδιάβλητους θεσμούς.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.