Χαμένες ευκαιρίες ανάπτυξης και Ελληνικά γεωχωρικά δεδομένα.

ktimatologioΗ Κτηματολόγιο Α.Ε. έχει, με έξοδα των φορολογούμενων, αναπτύξει ένα καταπληκτικό εργαλείο για τα ανοικτά γεωχωρικά δεδομένα που καλύπτουν όλη την Ελληνική επικράτεια. Οι ενημερώσεις με ορθοφωτογραφίες είναι καλύτερες από τις αντίστοιχες του Google Maps και του Microsoft Bing Maps.

Όμως, αντίθετα με τα εργαλεία της Google και της Microsoft, οι Ελληνικές εταιρίες ή οι ιδιώτες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ανοιχτά δεδομένα για εμπορικούς σκοπούς. Έτσι, μία πραγματική ανάγκη, ενώ θα μπορούσε να προσφέρει προστιθέμενη αξία σε Ελληνικά προϊόντα πληροφορικής, ενώ ταυτόχρονα να επιφέρει κέρδος και για το κράτος, δεν αξιοποιείται.

Οι εταιρίες αναγκάζονται να πληρώνουν χιλιάδες  ή και δεκάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο, τα οποία φεύγουν στο εξωτερικό, για να κάνουν την δουλειά τους.  Στην Ελλάδα δεν μένει ούτε το ΦΠΑ, καθώς τα εργαλεία της Google και της Microsoft τιμολογούνται εκτός Ελλάδας, σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Τι είναι όμως αυτό που εμποδίζει την Κτηματολόγιο Α.Ε. να δώσει τα ανοιχτά γεωχωρικά δεδομένα για εμπορική χρήση; Αρχικά, από το 2010, ήταν η ολιγωρία του Ελληνικού κράτους, όπου δεν είχε εγκρίνει τον τιμοκατάλογο που είχε υποβάλει η Κτηματολόγιο Α.Ε. για έγκριση. Αργότερα, στον νόμο 4178 του 2013, μπήκε μία τροπολογία από την ΕΛ/ΛΑΚ για την διάθεση αυτών των δεδομένων που άφησε κενό νόμου στην εμπορική διάθεση.

Χρειάζεται μία απλή αλλαγή σε αυτήν την τροπολογία ώστε να επιτρέπει την χρήση των ανοιχτών γεωχωρικών και για εμπορικούς σκοπούς. Σε συζήτηση που κάναμε στους Πειρατές, είδαμε ότι υπάρχουν 2 βασικές απόψεις. Η μία λέει ότι οτιδήποτε δημιουργήθηκε με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών θα πρέπει να είναι ανοιχτό και για εμπορική χρήση δωρεάν, ενώ η άλλη λέει ότι αν και αυτό είναι βασικά σωστό, είναι ακόμα σωστότερο η εμπορική χρήση να επιστρέφει κάποιο ποσό, για να διατηρείται η ποιότητα των υπηρεσιών που η συντήρησή τους δεν είναι δωρεάν.

Αυτή τη στιγμή, στο Κόμμα Πειρατών, είμαστε στην διαδικασία να προτείνουμε την σχετική τροπολογία μέσα από την διαβούλευση και ψηφοφορία των μελών μας.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.