Το κόστος της ενέργειας.

Ψητοπωλείο σε λαϊκή γειτονιά της Θεσαλονίκης δεν άντεξε τις αυξήσεις τιμών και ντρεπόταν να τις μετακυλήσει στους πελάτες του, οπότε έκλεισε. Το κλειδί εδώ ήταν η αύξηση στην τιμή της ενέργειας (5 φορές πάνω). Που όσα επιδόματα και να δώσει το κράτος, πάλι φαίνεται σε όλες τις πρώτες ύλες.

Αντιγράφω μόνο το οικονομικό κομμάτι:

“Το κόστος λειτουργίας πλέον έχει ξεφύγει. Η μικρότερη αύξηση που έχουμε στην πρώτη ύλη μας είναι 120% και στην ενέργεια 5 φορές επάνω.
Ενδεικτικά θα σας αναφέρω κάποιες τιμές αύξησης για να μπορέσετε να το καταλάβετε.
1: πίτα από 0.05 πήγε 0.18.
2: ψωμί από 0.15 πήγε 0.38.
3: πατατα από 0.65 πήγε 1,35 η φρέσκια και η κατεψυγμένη από 0.95 πήγε 2.
4: τα καρβουνα από 0.65 πήγαν 1,40 και η μπριγκετα από 0.90 πήγε 1,90.
5:το χοιρινό κρέας από 2,80 -3,3 πήγε 5,5-6,3 ευρώ .
7: κοτόπουλο ολόκληρο από 1,35 το κιλό πήγε 2,90
8: κοτόπουλο που χρησιμοποιώ για κοντοσουβλι και σουβλάκι από 2,5 πήγε 4,5.
9: σαλάτες αλοιφές 60% σε όλες.
10: λάδι για τηγανι από 0.75 το λίτρο αυτή την στιγμή έχει 1,5 ευρώ ενώ είχε φτάσει μέχρι και 3,5 ευρώ.
Υπολογίστε και τις τρελές αυξήσεις του ρεύματος και του φυσικού αερίου.
Όλες οι αυξήσεις εκτος απο το λαδι που έχει 1,5 χρόνο και η ενέργεια έχει 1 χρόνο αύξηση ,στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν γίνει από τα Χριστούγεννα και μετά.
Όλα τα παραπάνω είναι τα υλικά που χρειάζεται το κατάστημα για να λειτουργεί καθημερινά.
Πριν λίγους μήνες το κόστος για να ετοιμάσω ένα σάντουιτς αναλόγως το κρέας ήταν 0.90 έως 1,3 και το πουλούσα από 2,40 έως 3,8

Τώρα το κόστος έχει γίνει από 1,80 έως 2,3 άρα εγώ θα πρέπει να πουλάω ένα απλό σάντουιτς από 4,5 έως 5,4 για να μην μπαίνω μέσα.”

Και συνεχίζω με την δική μου ανάλυση/σχολιασμό

Η ενέργεια δεν είναι ακριβή λόγω πολέμου στην Ουκρανία ή επειδή η Ε.Ε. τα έβαλε με την Ρωσία ή επειδή μεταφέρουμε το πετρέλαιο με πετρελαιοφόρα. Η ενέργεια είναι ακριβή γιατί κερδοσκοπούν σε βάρος μας 5-10 νοματαίοι. Και μην πεί κανείς για την επιδότηση ότι κατεβάζει το κόστος. Δικά μας λεφτά είναι και αυτά. Δεν υπάρχει χρηματόδεντρο. Αν η τιμή ήταν στα επίπεδα Αγγλίας, ή Ισπανίας ή Γαλλίας θα έκανε δουλειά το επίδομα. Έτσι όπως είναι όμως τα πράγματα στην ουσία γίνεται μεταφορά πλούτου και ασύδοτη κερδοσκοπία. Απόδειξη η “επιστροφή” 3,5 δις από τα υπερκέρδη. Φανταστείτε πόσο κέρδος είχαν όλοι αυτοί για να μας κάνουν και την χάρη να επιστρέψουν 3,5δις.

Φανταστείτε τι θα γινόταν αν ΔΕΝ ήμασταν και ενεργειακό hub της Νοτιοανατολικής Ευρώπης!!!

Εντωμεταξύ αφήνουμε ανεκμετάλλευτο το σχετικά μεγάλο γεωθερμικό δυναμικό της χώρας και εστιάζουμε σε σχέδια για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ενώ γνωρίζουμε ότι το κέρδος από αυτά για την χώρα θα είναι ελάχιστο καθώς και το κόστος εξόρυξης είναι υψηλό και η παραγωγή αερίων θερμοκηπίου είναι πολλαπλάσια των όποιων ΑΠΕ. Για αν μην μιλήσω για την λάθος στρατηγική στην Αιολική ενέργεια με την μανία μας να βάζουμε μόνο σε βουνοκορφές τις ανεμογεννήτριες και όχι και χαμηλά, δίπλα σε πλαγιές που πολλές φορές έχουν μεγαλύτερη απόδοση και είναι κοντύτερα στον καταναλωτή ενώ επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον και δεν απαιτούν τόση συντήρηση.

Για τώρα, πληρώνουμε το σουβλάκι 3,6€ το κομμάτι… και περιμένουμε κάνα σχετικό PASS… που είναι η νέα ορολογία για τα επιδόματα, καθώς η μέχρι προχθές και σχεδόν σίγουρα μελλοντική κυβέρνησή μας δεν πιστεύει σε επιδόματα όπως έλεγε, οπότε τα μετονομάζει σε… PASS.

Το πιο αστείο; Περιμένουμε την Google, την Microsoft και την Amazon να ανοίξουν στην Ελλάδα datacenters!!! Με τέτοιες τιμές ενέργειας; Το πιθανότερο είναι να απαιτήσουν ειδικό καθεστώς που κάποιος πρέπει να το πληρώσει βέβαια…

Ποια κόμματα ασχολήθηκαν σοβαρά ή επιφανειακά έστω με αυτό το θέμα εκτός του ΚΚΕ που επαναλαμβάνει την θέση του για κατάργηση του φόρου στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα (άμεση μείωση μεν, όχι αρκετή δε);

Α και ο Άδωνις που μας είπε ότι μετά την επιδότηση (δικά μας λεφτά είπαμε) έχουμε από τα χαμηλότερα κόστη στην Ευρωζώνη). Που σημαίνει ότι με την επιδότηση έχουμε το υψηλότερο! Και που πάνε όλα αυτά τα λεφτά; Α στους φίλους τους.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.