Σε κατάσταση πάγου.

Παγωμένα τα πάντα. Από την κίνηση στην αγορά μέχρι τα σπίτια και μέχρι τις καρδιές των ανθρώπων.

Χθες έβαλα πετρέλαιο στην πεθερά μου, που πέρυσι το είχε αγοράσει με 0,59 € το λίτρο, ενώ φέτος με 0,99€ το λίτρο. Διαφορά 40 ολόκληρα λεπτά. Φόροι όλα.

http://www.statistics.gr/documents/20181/1515741/GreeceInFigures_2016Q4_GR.pdf

Εμείς δεν έχουμε βάλει ακόμα και το σπίτι, στο μεγαλύτερο μέρος του σήμερα, ήταν πιο κρύο μέσα από ότι έξω! Και είμαστε από αυτούς που την έχουν καλά γιατί έχουμε να πληρώσουμε το ρεύμα για το aircondition και έχουμε και ξύλα για το τζάκι! Δεν χρωστάμε πολλά, τα ενοίκια είναι πληρωμένα, η πεθερά μου έχει μία καλή σύνταξη (του χιλιάρικου) από τον πεθερό μου που δούλευε μέχρι τα 72 του και πήρε σύνταξη στα 74 για να φύγει στα 79 του! Η ίδια, ενώ δούλευε 25 χρόνια στην βιομηχανία υφαντουργίας δεν πήρε ποτέ σύνταξη, γιατί τα αφεντικά της, της έβαζαν 1 ένσημο την εβδομάδα ενώ εκείνη δούλευε 6 μέρες.  

Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που έχουν μία σύνταξη των 300 ή 400€; Πέρυσι, κουτσά στραβά κατάφεραν να βάλουν λίγο πετρέλαιο, αν και πάλι, λιγότεροι από ότι 3 χρόνια νωρίτερα σχεδόν κατά 40%. Φέτος, θέλουν δύο συντάξεις για να το κάνουν. Και ναι μεν πήραν ένα φιλοδώρημα από την “αριστερή” κυβέρνηση, αλλά τι να καλύψουν με αυτό; Το ρεύμα; Το φαγητό; Το νερό; Τον άνεργο γιό ή κόρη;

Τι γίνεται με το πάρτι εκατομμυρίων ευρώ για την φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων; Τόσα χρήματα θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν σε αυτούς τους ανθρώπους μία αξιοπρεπή διαμονή και όμως, το μόνο που βλέπουμε είναι σκηνές και τριτοκοσμικές συνθήκες ανάμεσα σε χιόνια και λάσπες, και αυτό όταν το επιτρέπει η “αριστερή” κυβέρνηση! Που είναι η απόδοση ευθυνών; Οκτώ (8) διεθνώς αναγνωρισμένες ΜΚΟ πήραν μέσα στο 2016 σύμφωνα με το πρόγραμμα, 300 εκ. ευρώ (τα 700 που ακούγονται είναι μέχρι και το τέλος του 2018). Αυτές οι ΜΚΟ είναι οι: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Ελληνικό τμήμα), Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Ελληνικό τμήμα των Γιατρών του Κόσμου, Συμβούλιο Προσφύγων της Δανίας, OXFAM, Save the Children, ASB Federal Association και η  International Rescue Committee Hellas.  (http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-1447_el.htm)

Πάμε τώρα για το φιάσκο με τον χιονιά που έπληξε την χώρα. Που είναι η μέριμνα του κρατικού μηχανισμού που γνώριζε μία εβδομάδα νωρίτερα τι συνθήκες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν, αλλά αντέδρασαν σχεδόν μία εβδομάδα μετά; Στην Θεσσαλονίκη έβαλαν το αλάτι μαζί με υγρασία σε “αλατιέρες” με αποτέλεσμα να πετρώσει, αφού η υγρασία έγινε πάγος! Δύο μονάδες της ΔΕΗ αποφάσισαν να συντηρηθούν τις ημέρες της κακοκαιρίας! Προφανώς δεν μπορούσαν να περιμένουν μέχρι το καλοκαίρι, αλλά ίσως θα έπρεπε να επισπεύσουν ή να καθυστερήσουν λίγο; Ή έστω να εξετάσουν τον καιρό; Ο κρατικός μηχανισμός καταρρέει κάθε φορά που βρέχει ή χιονίζει ή κάνει πολύ ζέστη!

Όσο δεν λογοδοτούν οι υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν, από τον αποκλεισμό των αυτοκινήτων στις εθνικές οδούς μέχρι τον θάνατο της γιαγιάς γιατί δεν είχε να αγοράσει πετρέλαιο, το κράτος αυτό θα παραπαίει.  Ούτε μνημόνια μας σώζουν, ούτε επικλήσεις σε θεούς και δαίμονες.

Οι κυβερνήσεις από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα απέτυχαν. Προτίμησαν τον λαϊκισμό και την μετέπειτα διόρθωση με ανάλγητα μέτρα, παρά το κτίσιμο μίας υγιούς οικονομίας. Προτίμησαν τα εύκολα λόγια παρά την συστηματική δουλειά πάνω σε πραγματικά δεδομένα.

 

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.