Προσωπική εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος 21ης Μαΐου 2023

Χτες οι εκλογές είχαν πολλές εκπλήξεις και πολλά αναμενόμενα. Όλοι περιμέναμε την επικράτηση της ΝΔ, αλλά όχι με τόσο μεγάλο ποσοστό. Θα πω τώρα την προσωπική μου άποψη:

Η ΝΔ, αύξησε την δύναμή της και αν στις επαναληπτικές διατηρήσει το ίδιο προβάδισμα θα μπορέσει να κάνει και συνταγματική αναθεώρηση ώστε να προωθήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα πάνω από το συμφέρον των πολιτών. Η πρόσβαση στην υγεία και στην ανώτατη παιδεία θα κινδυνέψει καθώς η ΝΔ δεν κρύβει ότι θέλει να τα αντικαταστήσει με ιδιωτικά συστήματα που θεωρεί ότι είναι καλύτερα (για τους έχοντες βέβαια), αντί να διορθώσει τα προβλήματα που έχουμε στο υπάρχον σύστημα και που πολλά δημιούργησε η ίδια οδηγώντας στην ανέχεια τους γιατρούς και υποχρηματοδοτώντας τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια. Τα συστήματα που ονειρεύεται η ΝΔ είναι αυτά που στις ΗΠΑ χρεοκοπούν κόσμο με τις υπερβολικές χρεώσεις, μόνο και μόνο για να βγάλουν περισσότερα οι μέτοχοι στις ασφαλιστικές και τις φαρμακευτικές. Λες και βγάζουν λίγα τώρα και δεν τους φτάνουν! Τα υπερκέρδη είναι το πρόβλημα. Όχι το κέρδος. Η απληστία. Όχι η επιχειρηματικότητα. Ιδιωτικά νοσοκομεία υπάρχουν. Ιδιωτικές ασφαλιστικές υπάρχουν. Αλλά δεν μπορούν να υπάρχουν μόνο αυτά γιατί το κόστος θα ανεβαίνει ανεξέλεγκτα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα, φαίνεται να χάνει τον κόσμο που είχε πάρει από το ΠΑΣΟΚ, και αν στις επαναληπτικές δεν ανακάμψει θα μείνουμε με μία ανίσχυρη αντιπολίτευση με εσωτερικά προβλήματα, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν αναμένεται να ανακάμψει τόσο ώστε να αναλάβει τα ινία μίας αντιπολίτευσης. Όχι βέβαια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιαίτερη αντιπολίτευση και τους τελευταίους μήνες δεν πατούσε καν στις ψηφοφορίες, ενώ τις τελευταίες μέρες έκανε 2 σοβαρά επικοινωνιακά λάθη. Ειδικά το θέμα Κατρούγκαλου ήταν αυτογκόλ. Το δε ΠΑΣΟΚ ψήφιζε σχεδόν όλα τα νομοσχέδια της ΝΔ χωρίς καν να σχολιάζει.

Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη η επίθεση προς το ΣΥΡΙΖΑ για το επικοινωνιακό με τις παρακολουθήσεις που έκανε η ΝΔ, ενώ άφησε την ΝΔ στο απυρόβλητο για την ουσία της υπόθεσης. Αυτό για μένα σφραγίζει το ότι η ΝΔ δεν θα έχει ούτε από εκει αντιπολίτευση.

Το ΚΚΕ αύξησε αρκετά την δύναμή του και αν αυτή παραμείνει στις επαναληπτικές δείχνει ότι ανακάμπτει μετά από πολλά χρόνια.

Ένα 16% των ψήφων έμεινε εκτός Βουλής, καθώς 3 κόμματα ήταν πολύ κοντά στον πήχη του 3% αλλά δεν τον έπιασαν.

Ειδικά για το ένα, που έχει τις ψήφους πολλών ακροδεξιών πρέπει να ανησυχούμε καθώς στις επαναληπτικές έχει μεγάλη πιθανότητα να μπει στην βουλή. Έχει στην ατζέντα του ρατσιστικές και επικίνδυνες πολιτικές, όπως και το κόμμα του Βελόπουλου, που δεν πρέπει να μπουν καν ως προτάσεις. Είναι στην ουσία μία light Χρυσή Αυγή. Η Ελληνική εκδοχή του alt-right. Αυτό αντιμετωπίζεται μόνο με ενημέρωση του κόσμου για το τι σημαίνουν αυτά που λέει.

Πχ, είναι αντίθετο με τις αμβλώσεις αλλά θέλει και να απαγορέψει την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Είναι επικίνδυνο καθώς στις ΗΠΑ, οι πολιτείες που σταμάτησαν ή περιόρισαν την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό σε εφηβικές εγκυμοσύνες Συνδυάζοντας αυτό και με την απαγόρευση στις αμβλώσεις έχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων νέων κοριτσιών. Οι αμβλώσεις συνεχίζονται, απλά όχι από έμπειρους γιατρούς, σε ασφαλής συνθήκες. Αυτά τα δύο είναι συνταγή για καταστροφή.

Η δε αντίθεσή του στις επεμβάσεις αλλαγής φύλου είναι αστεία, λες και είναι κάτι που επιβάλλεται ή συμβαίνει τόσο συχνά που έχει αρχίσει να αλλάζει την “ισορροπία των φύλων”. Αν δεν θέλουν τα μέλη του… μην κάνουν αλλαγή φύλου. Έτσι κάνουμε όλοι όσοι δεν θέλουμε να αλλάξουμε το φύλο μας. Δεν κάνουμε επέμβαση αλλαγής φύλου. Που το πρόβλημα;

Το Μέρα 25 τώρα έμεινε εκτός βουλής, εγώ πιστεύω για 2 λόγους. Ένας είναι το αλαζονικό ύφος του Βαρουφάκη, που ενώ έχει φοβερές γνώσεις, δεν μπορεί να τις περάσει στον πολίτη, και δεύτερος είναι ότι όταν είδαν το ντιμπέιτ θεώρησαν ότι είναι σαν να ψηφίζουν Μητσοτάκη.

Η Πλεύση Ελευθερίας, της Ζωής Κωνσταντοπούλου τα πήγε ανέλπιστα καλά, αλλά ο κόσμος της αριστεράς έχει βαρεθεί τους επαναστάτες που την μία μέρα άλλα λένε και άλλα κάνουν. Ένας θυμωμένος συνέχεια άνθρωπος δεν το αλλάζει αυτό αρκετά. Εξάλλου αυτός είναι ο λόγος που έχασε και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Είμαι περίεργος να δω πως θα αντιδράσει ο κόσμος στις επαναληπτικές.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.