Ναι, η επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας πρέπει να πάει και στην Σελήνη.

Αυτές τις μέρες, με αφορμή την δήλωση συνεργασίας του ΕΛ.Δ.Ο. (Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός) για την συμμετοχή της Ελλάδας στην αποστολή στην Σελήνη, ακούγονται διάφορες απόψεις σχετικά με το αν θα έπρεπε να γίνει ή αν θα έπρεπε να έχουμε άλλες προτεραιότητες. Πολλές απόψεις είναι χιουμοριστικές, άλλες είναι καθαρά εχθρικές προς την συνεργασία αυτή και ελάχιστες είναι θετικές.

Η Ελλάδα της κρίσης, όμως, πρέπει να συμμετέχει. Και σε αυτή την αποστολή. Η έρευνα από τα Ελληνικά πανεπιστήμια που έχουν σπουδαστές, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς πάνω στην αστροφυσική, την ρομποτική, τις επικοινωνίες, την γεωφυσική,  την μεταλλουργία, την γεωπονία και πολλούς άλλου τομείς, δεν αντέχει να χάνει ευκαιρίες.

Κάποιοι λένε ότι μόνο μεγάλα κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία κλπ μπορούν να στείλουν αποστολές στην Σελήνη. Ναι. Εμείς όμως δεν “στέλνουμε¨ την αποστολή. Δεν κατασκευάζουμε διαστημοδρόμιο ή πυραύλους. Συμμετέχουμε σε αυτήν στο μέτρο που μπορούμε.

Άλλοι λένε ότι έχουμε άλλα πιο σημαντικά πράγματα να κάνουμε. ΄Άλλα, πράγματι έχουμε. Αλλά κανείς δεν μας εμποδίζει να τα κάνουμε ταυτόχρονα. Και ποιος κρίνει τι είναι “πιο σημαντικό”; Εγώ; Ο Γιάννης που τουιτάρει από την καφετέρια ένα ομολογουμένως αστείο κειμενάκι; Πως ορίζεται το πιο σημαντικό; Δεν είναι σημαντική μία εξέλιξη στην ρομποτική; Η ανάπτυξη ανθεκτικών κυκλωμάτων; Η μελέτη ανάπτυξης φυτών και η αποτελεσματικότητα νέων χημικών ενώσεων για φάρμακα σε περιβάλλον μικροβαρύτητας; Ποιος ξέρει από που θα έρθει η επόμενη μεγάλη ανακάλυψη ή εφεύρεση που θα κάνει καλύτερη την ζωή μας εδώ στην Γη;

Μερικοί απλά θεωρούν γελοίο και άχρηστο κάτι τέτοιο. Υπάρχουν και οι μηδενιστές βέβαια παντού. Όμως η Ελλάδα δεν αντέχει να είναι πλέον στάσιμη.  Δεν αντέχουμε να είμαστε στενοκέφαλοι. Να βλέπουμε μόνο ότι είναι ακριβώς μπροστά μας και να αγνοούμε το υπόλοιπο περιβάλλον.

Τέλος, κάποια, ευτυχώς λίγα, ΜΜΕ που νομίζουν ότι έτσι κάνουν αντιπολίτευση, βρήκαν ευκαιρία να κριτικάρουν τον αρμόδιο υπουργό.  Χωρίς να τους ενδιαφέρει αν έτσι κάνουν κακό στην ερευνητική κοινότητα.

Τι μπορεί να προσφέρει η συμμετοχή στην αποστολή αυτή;

  • Ευκαιρίες για επέκταση της έρευνας και εφαρμογή της σε νέους τομείς.
  • Ευκαιρίες για νεοφυής επιχειρήσεις που θα ιδρυθούν στην Ελλάδα και θα μετατρέψουν την έρευνα σε πρακτικά προϊόντα.
  • Ευκαιρίες για τις ήδη υπάρχουσες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του διαστήματος.
  • Ευκαιρίες για άλλες εταιρίες που με προϊόντα τους θα στηρίξουν το έργο της επιστημονικής κοινότητας και των νεοφυών επιχειρήσεων.
  • Ευκαιρίες για προϊόντα που θα καλυτερέψουν την ζωή μας, όπως νέα, αποτελεσματικότερα φάρμακα.
  • Ευκαιρίες για καλύτερα και αποδοτικότερα ενεργειακά συστήματα.

Και πολλά άλλα. Πιθανότατα και αρκετά που δεν έχουμε σκεφτεί ακόμα.

Στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας λέμε όχι στην μιζέρια του “έχουμε καλύτερα πράγματα να κάνουμε” και ναι στην έρευνα και στην καινοτομία του “πράττουμε”. Μόνο αυτή μπορεί να αναστρέψει την διαφυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain).  Μόνο αυτή μπορεί να δώσει ελπίδα στους νέους για ένα καλύτερο μέλλον στην ίδια τους της χώρα.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.