Κινούμενο χρήμα και το λάθος της ΕΚΤ

EuroChangingHands

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι το χρήμα είναι ένα απλό εργαλείο και πρέπει να κυκλοφορεί για να είναι υγιής η οικονομία. Από την στιγμή που δεν κυκλοφορεί χρήμα, και απλά συσσωρεύεται, δεν υπάρχει υγιής οικονομία.

Τώρα, κάποιοι ίσως βιαστούν να πουν ότι δεν συσσωρεύεται το χρήμα, αλλά χρησιμοποιείται για επενδύσεις, που στην ουσία κάνουν το χρήμα να κυκλοφορεί.

Θεωρητικά, θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς αυτό.

Όμως δεν συμβαίνει ούτε κατά διάνοια κοντά στο ποσοστό που θα δημιουργήσει μία υγιή οικονομία. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι έχουμε ένα οικονομικό τζόγο που τραβάει χρήμα από την πραγματική οικονομία για να συντηρεί μία οικονομική και πολιτική ελίτ.

Είναι καιρός να ξεχωρίσουμε το τι θεωρούμε ότι συμβαίνει με την ορθή εφαρμογή των απόψεών μας και το τι πραγματικά συμβαίνει από την λάθος εφαρμογή τους. Δεν φταίει ότι δεν ταΐζουμε αρκετά το σύστημα. Φταίει ότι ταΐζουμε το λάθος σύστημα.

Μία ακόμα λάθος κίνηση είναι η δημιουργία νέου χρήματος στο ποσό του 1 τρις Ευρώ, που αντί να πάει στους πολίτες της Ευρώπης, θα πάει στα τραπεζικά συστήματα για να ταΐσει ακόμα περισσότερο το τζόγο.

Πιστεύει κανείς ότι θα υπάρξει όφελος 5000 ευρώ για κάθε Ευρωπαίο πολίτη από αυτό το νέο χρήμα (τόσο αντιστοιχεί σε κάθε έναν);

Πιστεύει κανείς ότι θα υπάρξει όφελος έστω και 500 ευρώ για κάθε Ευρωπαίο πολίτη από αυτό το νέο χρήμα;

Αν δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει διασπορά στο όφελος, για ποιο λόγο να κόψουμε νέο χρήμα; Για να αυξήσουμε τις καταθέσεις λίγων σε κάποιες Ελβετικές τράπεζες ή διεθνή Funds; Γιατί αυτό θα συμβεί αν το χρήμα πάει στους ίδιους ανθρώπους που έχουν δημιουργήσει την κρίση.

Τι πραγματικά πιστεύω ότι θα συμβεί; Θα επωφεληθούν λίγοι με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στις περιουσίες τους και εμείς με μερικά ευρώ φιλοδώρημα αν είμαστε τυχεροί…

Τι προτείνω; Μέρος των χρημάτων, αν όχι όλο να πάει απευθείας στον Ευρωπαίο πολίτη. Ας αποφασίσει εκείνος πως θα το χρησιμοποιήσει.  Ας τολμήσουμε να δοκιμάσουμε κάτι “νέο”.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.