Εργασιακά

Αλήθεια, πόσο ασφαλείς αισθάνονται οι Έλληνες εργαζόμενοι; Τους γλιτώνει η προστασία των μαζικών απολύσεων; Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες;

Ε λοιπόν παρά τους νόμους περί προστασίας, οι Έλληνες εργαζόμενοι το 2015, σε ποσοστό 65% θεωρούσαν ότι δεν είχαν καμία ασφάλεια.

Η συζήτηση πιστεύω ότι είναι τελείως λάθος. Και θα φέρω ως παράδειγμα την Δανία.

Στην Δανία, οι εργαζόμενοι νιώθουν ανασφαλείς μόνο σε ποσοστό 10%. Όμως, στην Δανία οι απολύσεις είναι πλήρως απελευθερωμένες. Οπότε τι συμβαίνει; Ακόμα και στην Γερμανία, το ποσοστό ανασφάλειας είναι 40%.

Γιατί συμβαίνει αυτό το παράδοξο στην Δανία λοιπόν; Για έναν απλό λόγο. Η Δανία δεν προστατεύει τις θέσεις εργασίας, αλλά τον εργαζόμενο. Το βοηθήματα που λαμβάνει κάποιος άνεργος φτάνουν το 90% του τελευταίου του μισθού. Οι Δανοί αλλάζουν θέσεις εργασίας συχνότερα από οποιονδήποτε άλλο λαό στην Ευρώπη. Ίσως δεν είναι τυχαίο που έχουν και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ευτυχίας. Δεν βαριούνται και ποτέ!

Στην Δανία έχουν υψηλούς φόρους (χμ… το που χρησιμοποιούνται παίζει ρόλο) και το 4,4% του ΑΕΠ τους χρησιμοποιείται για την στήριξη και την εκπαίδευση των ανέργων τους!

Ίσως τελικά το να γίνουμε η Δανία του Νότου δεν είναι άσχημη ιδέα. Και δεν αρκεί σίγουρα να απελευθερώσουμε τις απολύσεις!

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.