Άρθρο

Περί πασταφαριανής και άλλης πίστεως

StainedGlassFSM1Ένας φίλος (λίγο περισσότερο παθιασμένος από ότι θα έπρεπε) παρεξηγήθηκε από την ανάρτηση των φωτογραφιών του Μακαρονοτέρατος στο Facebook και μου έστειλε ένα προσωπικό μήνυμα στο οποίο μου έλεγε ανάμεσα σε άλλα ότι τον προσβάλλουν αυτές οι φωτογραφίες γιατί κοροϊδεύουν την θρησκεία του και να τις αφαιρέσω. Ένας άλλος φίλος, από τα καλύτερα παιδιά που γνωρίζω, έκανε ένα σχόλιο για το πως το Μακαρονοτέρας κοροϊδεύει τις δύο κύριες θρησκείες μόνο.

Το Μακαρονοτέρας δημιουργήθηκε για να αναδείξει την γελοιότητα των ισχυρισμών μίας συγκεκριμένης ομάδας “υπερορθόδοξων” βιβλικών (δεν θα τους έλεγα καν Χριστιανούς) που έχουν πάρει την βίβλο ως κατάλογο για ψώνια και θεωρούν ότι είναι πλήρης ιστορική καταγραφή του κόσμου. Αυτή η ομάδα προσπάθησε να επιβάλει την διδασκαλία της θεωρίας του “Δημιουργισμού” (Creationism) ως εναλλακτική της θεωρίας του Δαρβίνου, γιατί είναι λέει μόνο μία θεωρία που δεν έχει αποδειχτεί!

Βέβαια στην επιστήμη, μία θεωρία είναι αποδεδειγμένη, αλλιώς λέγεται υπόθεση. Θεωρία, δεν σημαίνει ότι δεν έχει αποδειχτεί. Σημαίνει ότι όλα τα αποδεικτικά στοιχεία είναι υπέρ της και δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχεία κατά. Αλλιώς και η θεωρία της βαρύτητας, μία θεωρία είναι! Να σας δω να πετάτε!!!

Στην Γη αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τις 5000 θρησκείες. Όλες τους έχουν την αρχή ότι είναι η αλήθεια. Δεν υπάρχει ούτε μία που να λέει ότι “πιστέψτε, αλλά δεν είμαστε σίγουροι, μπορεί να είναι και κάτι άλλο”. Ο λόγος που καθένας από εμάς βαπτίστηκε σε συγκεκριμένη θρησκεία είναι καθαρά γιατί γεννήθηκε σε τόπο και χρόνο που επικρατούσε αυτή η θρησκεία στην περιοχή ή στην οικογένειά του. Δεν επιλέξαμε την “αλήθεια”. Δεν την βρήκαμε. Μας επιβλήθηκε και εμείς με την σειρά μας την επιβάλουμε στα παιδιά μας.΄

Προσοχή. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να γνωρίζουμε την θρησκεία ως φιλοσοφία ή την “επικρατούσα” ως παράδοση. Η θρησκεία έχει φιλοσοφική και λογοτεχνική και ιστορική αξία όπως κάθε δημιούργημα του ανθρώπου. Αλλά δεν μπορεί να την δεχόμαστε ως ιδεολογία υπεράνω κριτικής. Αντίθετα, οφείλουμε να είμαστε κριτικοί απέναντι σε κάθε ιδεολογία για συγκεκριμένους λόγους και με επιχειρήματα.

Μπορεί να είστε π.χ. μάρτυρες του Ιαχωβά. Ε, η ιδεολογία σας είναι επικίνδυνη γιατί βασισμένη σε μία τουλάχιστον αστεία ερμηνεία της βίβλου δεν επιτρέπεται η μετάγγιση αίματος! Μα η μετάγγιση αίματος δεν υπήρχε καν ως επιλογή όταν γράφτηκε η Βίβλος. Πως είναι δυνατόν να νομίζετε ότι οποιαδήποτε αναφορά μέσα στην βίβλο έχει να κάνει με την μετάγγιση αίματος;

Μπορεί να είστε Καθολικοί. Αρνείστε το δικαίωμα στην έκτρωση γιατί θεωρείτε ότι μερικά κύτταρα έχουν ψυχή και αυτή σκοτώνεται με την έκτρωση. Το αρνείστε ακόμα και όταν ξέρετε ότι κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Αρνείστε ακόμα και την αντισύλληψη γιατί για εσάς το σεξ πρέπει να γίνεται μόνο για διαιώνιση του είδους. Ρε; 7 Δις είμαστε. Δεν κινδυνεύουμε να εξαφανιστούμε παρά μόνο αν δεν παίρνουμε προφυλάξεις.

Και επειδή ασχολήθηκα με δύο ιδεολογίες που προέρχονται από τον Χριστιανισμό, γιατί τις ξέρω, να πω και αυτό: Μπορεί να είστε Σιχ. Δεν ξέρω από Σιχ, αλλά είμαι σίγουρος ότι κάποια βλακώδη προκατάληψη έχουν και αυτοί!

Συγκεκριμένα, και αυτό το πιστεύουν και πολλοί φίλοι μου “θεϊστές”, η πίστη σε έναν θεό είναι προσωπική υπόθεση. Δεν είναι υπόθεση του κράτους. Δυστυχώς, ζούμε σε ένα φαινομενικά κοσμικό αλλά στην πραγματικότητα θεοκρατικό κράτος. Στα σχολεία μας διδάσκουν όχι θρησκειολογία, όχι θρησκευτικά ως φιλοσοφία και παράδοση, αλλά ομολογιακά θρησκευτικά. Στα δικαστήριά μας, πρώτη θέση έχει το ευαγγέλιο συγκεκριμένου δόγματος και όχι οι νόμοι του κράτους και για να ορκιστούμε στην τιμή μας και όχι σε μία θεότητα πρέπει να κάνουμε ειδική δήλωση. Το Σύνταγμά μας, που θα έπρεπε σήμερα να είναι στο όνομα του λαού είναι στο όνομα μίας συγκεκριμένη θεότητας. Έχουμε πολιτικούς που δεν δέχονται και στερούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα (πολιτικός γάμος ομόφυλων ζευγαριών) για προσωπικούς θρησκευτικούς λόγους!

Κανείς δεν πρέπει να αναγκάσει τον πιστό να μην πιστεύει, κανείς δεν πρέπει να αναγκάσει τον ιερέα να κάνει τελετή σε ομόφυλα ζευγάρια, αλλά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, καμία ιδεολογία, θρησκεία ή εκκλησιαστική αρχή δεν πρέπει να μπορεί να εμποδίσει το κράτος να ψηφίσει και να εφαρμόσει νόμους που δίνουν ίσα δικαιώματα εκτός θρησκείας.

Ο λόγος που ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ότι θέλει (ανεξιθρησκία) δεν είναι λόγω της φύσης της “δικής μας” θρησκείας, αλλά επειδή αυτό προτάσσει το δημοκρατικό πολίτευμα και οι ανθρωπιστικές αρχές. Πολλοί έχουν προσπαθήσει να συνδέσουν την δημοκρατία και τον ανθρωπισμό με τον Χριστιανισμό, αλλά δεν ισχύει. Η δημοκρατία αναπτύχθηκε σε περίοδο που δεν υπήρχε Χριστιανισμός και μάλιστα, ιστορικά ο Χριστιανισμός υπήρξε ένας λόγος που καθυστέρησε σε πολλά κράτη η εγκαθίδρυση δημοκρατίας ενώ υπήρξε η κύρια αιτία του μεσαίωνα στην Ευρώπη.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει σήμερα και με τον Ισλαμισμό. Η Μέση Ανατολή περνάει τον δικό της μεσαίωνα και όπως τότε η Ανατολή υπέφερε από τον δογματισμό της Δύσης, έτσι και η σημερινή δύση υποφέρει από τον δογματισμό της Ανατολής. Αν το δει κάποιος ιστορικά θα δει ότι αυτό διαιωνίζει έναν φαύλο κύκλο. Σπέρνει τον φόβο και αντί να προχωράμε μπροστά, κλεινόμαστε πίσω από στεγανά απαρχαιωμένων και απόλυτων ιδεολογιών.

Δυστυχώς δεν υπάρχει “θρησκεία της αγάπης και της ειρήνης”. Όλες αυτό λένε (εκτός από λίγες μικρές πολεμοχαρείς) αλλά όλες προϋποθέτουν ότι θα είναι οι μοναδικές για να υπάρχει αγάπη και ειρήνη παντού. Με το που κάποιος δεν ανήκει στην “μία αληθινή θρησκεία της αγάπης και της ειρήνης” γίνεται απευθείας κάποιος που είναι αμαρτωλός, πρέπει να κατατροπωθεί ή να εκτελεστεί (για να σωθεί βεβαίως βεβαίως)! Η αλήθεια βέβαια είναι ότι αν δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος πλέον γιατί το μίσος θα έχει εξαφανίσει την ζωή από τον πλανήτη, θα είναι όλα πολύ ειρηνικά… Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος οι θρησκείες να φέρουν την ειρήνη.

Για όλους τους λόγους που περιέγραψα πιο πάνω, αρνούμαι να σταματήσω να μιλάω κατά των θρησκευτικών ιδεολογιών. Δεν σέβομαι ιδέες. Μόνο ανθρώπους σέβομαι. Κάποιος μπορεί να έχει την πιο γελοία ιδεολογία. Θα επιτεθώ μόνο στην ιδεολογία. Ο ίδιος ο άνθρωπος έχει δικαίωμα να πιστεύει ότι θέλει. Αν κάποιος θεωρεί ότι προσβάλλεται γιατί προσβάλλω το θεό του, είναι δικό του πρόβλημα. Όχι δικό μου.

5 Σχόλια

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Powered by: Wordpress
Αρέσει σε %d bloggers: